PS5-nieuws – Sony ondervindt problemen om de kosten van de PS5 laag te houden

Volgens een nieuw rapport van Bloomberg ondervindt het bedrijf problemen om de productiekosten laag te houden voor de komende console, en wordt uitgelegd waarom het bijzonder stil is over de verwachte verkoopprijs. Het creëren van een individuele console zou het bedrijf ongeveer $ 450 kosten, wat neerkomt op ongeveer £ 345. Ter referentie, het gerucht ging dat de PS4 bij de lancering ongeveer $ 381 kostte om te produceren voordat hij werd verkocht voor $ 399.

DRAM- en NAND-flashgeheugenkaarten zijn blijkbaar de reden voor deze hoge kosten, omdat ze ook erg in trek zijn bij smartphonebedrijven, waardoor Sony zich in een precaire situatie bevindt als het gaat om de economie van zaken. Van het koelsysteem wordt ook gezegd dat het “ongewoon duur” is, omdat het bedrijf hoopt ervoor te zorgen dat de PS5 niet oververhit raakt.

In een recente winstoproep kregen we de indruk dat Sony een afwachtende houding aanneemt als het gaat om PS5-prijzen, waarbij Microsoft en zijn plannen voor de Xbox Series X in de gaten worden gehouden voordat er iets wordt gedaan. We willen de console graag zien met een prijs van £ 400 of minder, omdat het zelfmoord in de detailhandel zou zijn als het bedrijf besluit om hoger te gaan. Sony wil absoluut geen herhaling van het beruchte “599 US Dollars” debacle van de PS3.

controller ps5

Maar hoeveel gaat de Playstation 5 dan kosten?

Hoewel Sony er op dat moment misschien niet in het openbaar over praat, wordt aangenomen dat Sony doorgaans de prijs van de sticker voor zijn nieuwe console vaststelt in februari van het jaar dat hij wordt gelanceerd. De productie stijgt dan in het voorjaar, net op tijd voor de release van het vakantieseizoen. Dat is echter niet precies het geval voor de PlayStation 5.

In plaats daarvan zou Sony wachten met het vaststellen van de verkoopprijs totdat het ziet wat Microsoft doet. Een ‘sleutelfactor’ bij het uitzoeken hoeveel ze kunnen vragen voor de PS5, is te zien waar de Xbox Series X zich bevindt. Dat wordt naar verwachting pas onthuld op E3 ​​2020, die in juni zal plaatsvinden.

De realiteit is dat, door een combinatie van bekendheid en prijspromoties, de huidige generatie consoles is gedaald naar veel meer haalbare prijspunten dan bij de lancering. De PlayStation 4 werd bijvoorbeeld in 2013 uitgebracht voor $ 399. Vandaag kun je een PlayStation 4 Slim ophalen voor $ 249.

Een zekere mate van stickerschok is dan waarschijnlijk onvermijdelijk voor de PS5. Dat is dubbel het geval als Sony besluit om een ​​deel van de dure BoM zelf niet op te nemen en de gebruikelijke marge bovenop de geruchten $ 450 aan productiekosten te verhogen. Vervolgens konden we de PlayStation 5 zien oplopen tot $ 470- $ 500, nog steeds concurrerend in vergelijking met een gaming-pc, maar een nieuwe mijlpaal in kosten voor een console van het bedrijf.