ps5-xbox-series-x-exclusieve-titels-vergelijking-specificaties

Vergelijking Playstation 5 vs. Xbox Series X

We wachten nog steeds op een officiële onthulling van Sony en een uitgebreidere onthulling van Microsoft, maar het is interessant om na te denken over wat we kunnen weten op basis van de grote lijnen waar de industrie naartoe gaat. Onlangs sprak Erik Kain over hoe Game Pass de troef van Microsoft is als het gaat om het aan boord krijgen van mensen met Microsoft voor de Xbox Series X, en hij heeft gelijk: het bedrijf heeft veel werk verzet aan Game Pass omdat het werd aangekondigd en het staat nu als een potentieel wapen, niet alleen in een console, maar ook in het wervelende mysterie van de toekomst na het platform. Maar Game Pass maakt voor ons deel uit van een ander verhaal, een enkele functie die ervoor zorgt dat de PlayStation 5 en Xbox Series X anders zullen zijn dan elke andere console-generatie die vóór hen kwam, en inderdaad, onze traditionele visie van een console-generatie helemaal veranderd.

Uiteraard zullen wij deze pagina updaten met alle informatie die uitkomt in de aankomende maanden. 

Backward compatibility gaat alles veranderen. De Xbox Series X en PlayStation 5 ondersteunen games van de Xbox One en PlayStation 4, en dat betekent dat de oude regels gewoon niet van toepassing zijn.

Wanneer wij in de herfst een nieuwe Xbox Series X en PlayStation 5 kopen zal dat echt gaan getuigen tussen de verschillen in de twee consoles. Dat was het geval met Xbox One en PS4: de games waren mooi, zeker, maar er waren er niet veel en ze waren niet zo geweldig. De beste games die je kon spelen waren cross-gens, en wij hadden Assassin’s Creed 4: Black Flag al op 360 gespeeld. Deze keer echter? Ik ga grote, uitgebreide bibliotheken hebben voor beide systemen, waardoor ik allebei out-of-the-box waarde heb en een reden heb om de oude consoles zo snel mogelijk weg te gooien.

Sony-PS5-vs-Xbox-Series-X-console-veglijking-nieuwe-concepten

Dit zou niet het geval zijn geweest bij de laatste generatie, zelfs ps4 als zowel de Xbox One werden gelanceerd met ondersteuning voor Xbox 360- en PS3-games. Daar zijn twee redenen voor: de eerste is dat we op een punt zijn gekomen waarop games veel ouder worden dan vroeger. Niemand wilde echt 5-jarige spellen spelen in 2010, maar spelers over de hele wereld stroomden naar The Witcher 3 in de nasleep van de Netflix-serie en vonden een uitgestrekte, mooie ervaring die lang niet zo gedateerd voelde als het zou zijn in voorbije generaties. Het afnemende rendement van de verbetering van grafische technologie heeft een secundair effect gehad: oudere games zien er veel beter uit en spelen vroeger dan vroeger, en de markt heeft hierop gereageerd.

De tweede reden betreft de explosie van games-als-service in de loop van de laatste generatie. Eindeloze, veranderende ervaringen waren meestal het domein van pc-gamers aan het begin van Xbox One en PS4, maar in de jaren zijn consoles de standaard geworden. Dat betekent dat de games die mensen op hun nieuwe machines zullen spelen, dezelfde zullen zijn als de games die ze op hun oude spelen: titels zoals: Rainbox Six, Destiny 2, For Honor en niet zoals de nieuwste Call of Duty die voor Playstation en Xbox uitkwam. Dit is niet hetzelfde als het spelen van oude games op nieuwe machines: dit zijn games die voortdurend nieuw worden gehouden, alleen op de nieuwste hardware.

ps5 laadtijd playstation

Moet je een PS5 of Xbox-serie X kopen?

Moet je een PS5 of Xbox-serie X kopen? Het is een zware dobber. Zowel de consoles van de volgende generatie van Sony als van Microsoft beloven razendsnelle prestaties, verbluffende 8K-beelden en een hele reeks must-have lanceringstitels.

Het goede nieuws is dat er genoeg tijd is om een ​​beslissing te nemen, aangezien zowel de PS5 als de Xbox Series X pas in de kerst 2020 in de winkels zullen liggen. Naarmate de volgende console-oorlog begint op te warmen, welke machine is de beste optie voor jou?

We kennen al een verrassende hoeveelheid details over zowel de PS5 als de Xbox Series X, inclusief wat er onder de motorkap ligt, hoe de controllers zullen veranderen en welke games je eerst op je handschoenen wilt hebben.

Lees verder terwijl de PS5 en de Xbox Series X het tegen elkaar opnemen in deze uitgebreide vergelijking!

Mocht je een PS5 willen kopen hou dan de pagina in de gaten!

PS5 versus Xbox Series X: prijs

Vooralsnog zijn er geen bevestigde prijzen voor de PS5 of de Xbox Series X, alleen speculatie.

In januari 2020 beweerde een anonieme leaker dat de PS5 £ 449 zou kosten in het VK en $ 499 in de VS. De leaker verklaarde ook dat Sony de console op 5 februari 2020 zou onthullen. Voor de context, de eerste PlayStation en PS2 gelanceerd op £ 299 / $ 299, de PS3 was geprijsd op £ 425 / $ 499 en de PS4 debuteerde op £ 350 / $ 399.

Gezien het feit dat de Xbox Series X qua specificaties niet een miljoen mijl verwijderd uit elkaar zullen zijn, verwachten we dat deze concurrerend geprijsd zal zijn rond de £ 499 / $ 499 / € 499.

Te prijzig? Er wordt ook beweerd dat Microsoft een volledig digitale versie van de Series X codenaam Lockhart lanceert. Analisten in de gamesindustrie voorspellen dat we een schijfloze Series X-console-lancering kunnen zien op £ 399 / $ 399. Of dit de goedkoopste console wordt, valt nog te bezien.

Meer weten over de prijs? Bekijk de ps-5 prijs pagina.

Hoe zit het met het design van de consoles van Sony en Microsoft?

Met Kerstmis 2020 konden twee opvallend verschillend uitziende consoles worden gelanceerd – zij het allebei in het zwart.

Het ontwerp van de Xbox-serie X werd in 2019 bevestigd door Microsoft. Het lijkt niet al te veel op een matzwarte toren-pc – een duidelijk verschil met de huidige Xbox One – die verticaal of horizontaal kan worden gelegd.

Twitter-gebruiker @Doug_DragoX uploadde wat hij beweerde als ‘gelekte’ foto’s in januari 2020, waardoor we de Series X nader konden bekijken. De achterkant van het vermeende prototype heeft een optische audiopoort, twee USB A-poorten, ethernet, voeding en een enkele HDMI-poort.

Sony onthulde het PS5-logo op CES 2020, maar moet de console zelf nog onthullen. Je hoeft waarschijnlijk niet lang te wachten: voormalig God of War-ontwikkelaar David Scott Jaffe tweette dat de officiële PS5-onthulling in februari wordt verwacht in wat hij ‘het slechtst bewaarde geheim in gaming’ noemt.

playstation-5-ps5-confirmed-features-ces-2020-event-specificaties

PS5 vs Xbox Series X: specs

Sony en Microsoft moeten nog volledige details onthullen, maar beide bedrijven hebben een aantal behoorlijk sappige specificaties vrijgegeven. Tot nu toe is er sprake van ‘grote geesten die hetzelfde denken’.

De PS5 en de Xbox Series X hebben hetzelfde ‘brein’: chips op basis van de AMD Zen 2 die 8K-beelden kan aansturen. Wat betreft de console die het krachtigst is, zegt Xbox dat de Series X ‘vier keer krachtiger zal zijn dan de Xbox One’ en twee keer zoveel grafische verwerkingskracht heeft als de Xbox One X – de krachtigste console van Microsoft tot nu toe.

Beide machines hebben ray-tracing, de technologie die wordt gevonden in dure gaming-pc’s. Het berekent het exacte pad van elke lichtstraal als het door transparante objecten of stuiters van reflecterende oppervlakken gaat om superrealistische verlichting te geven.

En beide machines zullen solid-state harde schijven en GDDR6 RAM-geheugen gebruiken. Deze geweldige combinatie zal de laadtijden drastisch verminderen of zelfs elimineren. Volgens Sony zal het laden van een game op de PS5 ‘tien keer sneller’ zijn dan op de PS4. Je games beginnen meteen en je hoeft geen lange pauzes te doorstaan ​​tussen scènes of wanneer je in en uit kaarten duikt.

Dus of je nu kiest voor de PS5 of Xbox-serie X, je zou een enorme sprong voorwaarts moeten zien in prestaties en graphics. Houd onze nieuwspagina’s voor PlayStation 5 en Xbox Series X goed in de gaten voor de nieuwste lekken, updates en geruchten. Meer weten over de specifcaties van de ps5?

Backward compability Xbox Series X en Playstation 5

We hebben het al eeder gehad over achterwaartse compabiliteit. Zowel Sony als Microsoft hebben gezegd dat ze achterwaartse compatibiliteit ondersteunen, wat betekent dat de PS5 en Xbox Series X oudere games van eerdere consolegeneraties kunnen spelen.

De Series X levert “vier generaties content, beter dan je ze ooit eerder hebt gezien”. Met andere woorden, Xbox Series X is geschikt voor Xbox One, Xbox 360 en zelfs originele Xbox-titels.

Microsoft heeft zelfs achterwaartse compatibiliteit toegevoegd aan meer dan 600 Xbox- en Xbox 360-games voor zijn huidige consoles, die naar verwachting vanaf de lancering beschikbaar zullen zijn voor Series X-eigenaren. Veel van de titels hebben ook hun graphics opgepoetst.

Microsoft heeft ook bevestigd dat oudere controllers en accessoires compatibel zijn met de Xbox Series X (en, in de meeste gevallen, omgekeerd).

Sony heeft een beetje strakker gezeten, maar we weten wel dat je PS4-games op de PS5 kunt spelen, wat betekent dat degenen met een PS4 hun bibliotheek niet helemaal opnieuw hoeven te beginnen.

Een online rapport suggereert dat de PlayStation 5 in staat zal zijn om als een emulator voor PS4, PS3, PS2 en zelfs originele PlayStation-games te fungeren, maar we zullen moeten afwachten hoeveel waarheid daarin zit. Duimen.

Playstation 5 en Xbox Series X controller

Er zijn niet veel detaisl over de nieuwe PS5 draadloze DualShock-controller, maar PlayStation heeft gezegd dat haptische feedback de oude ‘rumble’-technologie zal vervangen. Volgens PlayStation-baas Jim Ryan: ‘crashen tegen een muur in een raceauto zal veel anders voelen dan een tackle op het voetbalveld’.

Interessanter is dat de PS5-controller ‘adaptieve’ L1- en R2-triggers zal hebben. Ontwikkelaars kunnen de weerstand van deze triggers programmeren, zodat je het gevoel kunt ‘voelen’ van het tekenen van een pijl en boog of het afvuren van zware artillerie. Het moet een extra laag realisme toevoegen aan uw Call of Duty-binges.

De Xbox Series X heeft ook een aantal nieuwe trucs in petto. Het wordt geleverd met een nieuwe controller met een hybride D-pad, haptische feedback en lagere latentie. En in de voetsporen van Sony en Nintendo heeft Xbox een ‘deel’-knop toegevoegd voor het verzenden van screenshots naar vrienden.

Eindelijk is er een gerucht dat de PS5-controller een klein scherm zal hebben voor smartphone-meldingen. We denken dat dat onwaarschijnlijk is, omdat de batterij sneller leeg zou raken. Er is misschien een microfoon voor spraakopdrachten, volgens een gelekte patentschets. Meer over de controller van de ps5 weten?

8K-resolutiePS5-afbeelding1-780x405

Video kwaliteit van beide consoles

Beide consoles produceren 8K-beelden en ondersteunen 8K-gaming met een framesnelheid van 120 fps. Maar hoe zit het met videokwaliteit en 4K Blu-ray-weergave?

Het goede nieuws is dat zowel de PS5 als de Xbox Series X zullen beschikken over optische schijfstations. Sony heeft al bevestigd dat de PS5 4K Blu-stralen zal spelen en, hoewel Microsoft niet hetzelfde heeft gezegd over de Xbox Series X, verwachten we dat het een formaliteit zal zijn.

Wat de videokwaliteit betreft, kunnen beide machines 4K met 60 fps screenen en vergelijkbare chipsets gebruiken, dus beide kampen moeten indrukwekkende prestaties leveren. We zullen de beeldkwaliteit van beide echter zo snel mogelijk testen.

Het zou een onthullende vergelijking moeten zijn – bekijk deze ruimte.

Geluid van beide consoles, momenteel heeft Microsoft hier het voordeel maar gaat in de toekomst ook zo zijn?

Zoals het nu is, heeft Microsoft een aanzienlijk voordeel ten opzichte van Sony als het gaat om gamingaudio. De huidige Xbox One-consoles zijn voorzien van Dolby Atmos en DTS: X voor gaming, terwijl de PS4-consoles van Sony beperkt zijn tot standaard surround sound.

Zal de lancering van de PS5 het speelveld gelijk maken? Er is geen officieel woord over welke audioformaten worden ondersteund door de PS5 of de Xbox Series X, maar beide geruchten ondersteunen Dolby Atmos voor gaming en films.

PlayStation-systeemarchitect Mark Cerny heeft inderdaad beloofd dat de PS5 de ‘gouden standaard’ wordt in gamingaudio en dat een nieuwe 3D-audio-engine meer meeslepend geluid levert zonder extra hardware. Betekent dit dat de PS5 compatibel is met het 360 Reality Audio-formaat van Sony? Heel waarschijnlijk. We hebben al gezien hoe graag Sony 360 wil in een groot aantal verschillende producten, waaronder zelfs de Sony Vision-S-auto op CES 2020.

De Xbox One-consoles van Microsoft zijn al voorzien van Dolby Atmos en DTS: X-audio voor gaming, dus de Xbox-serie X volgt waarschijnlijk. Momenteel moeten eigenaren van een Xbox-console de Dolby-app downloaden en een extra vergoeding betalen als ze Atmos willen ervaren in hun thuisbioscoopsystemen en met een hoofdtelefoon. Met een beetje geluk ondersteunt de Xbox Series X Dolby direct uit de doos.

Je hebt natuurlijk nog steeds een compatibele AV-ontvanger en Dolby Atmos-luidsprekerpakket of Dolby Atmos Soundbar nodig om de extra hoogtedimensie die Dolby Atmos toevoegt, te waarderen.

Games voor de playstation 5 en de Xbox Series X

Met de PS5 en de Xbox Series X die een hele reeks overheerlijke lanceringstitels aanbieden, kan het lastig zijn om te kiezen welke console een plekje onder je tv verdient.

Microsoft heeft zijn eerste kaskraker al aangekondigd: Halo: Infinite. We moeten de nieuwste exploits van Master Chief nog zien draaien op een Series X, maar, net als bij eerdere lanceringen van de Xbox-console, verwachten we dat de nieuwe Halo de bliksemsnelle prestaties van de Series X laat zien.

Microsoft heeft een exclusieve titel laten zien met de naam Senua’s Saga: Hellblade 2, het vervolg op Hellblade: Senua’s Sacrifice. Als de fotorealistische afbeeldingen iets te bieden hebben, moet dit een visuele traktatie zijn. Naarmate we dichter bij de lancering komen, verwachten we dat er meer grote titels uitkomen, waaronder Forza en Minecraft.

Sony is behoorlijk beknibbeld als het gaat om het lanceren van titels, maar een aantal ontwikkelaars hebben games aangekondigd voor de PS5. Action RPG Godfall, gemaakt door de studio achter Borderlands, ziet eruit als een veelbelovende hack ‘n’ slash vermengd met een vleugje Destiny.

Ubisoft’s langverwachte Watch Dogs: Legion was oorspronkelijk te wijten aan de lancering op de PS4 in het voorjaar van 2020, maar wordt nu tegengehouden voor de lancering van de PS5. Hetzelfde geldt voor goden en monsters. Rainbow Six Quarantine van Ubisoft is ook vertraagd en zal naar verwachting binnenkort worden bevestigd voor de PS5.

Feodaal Japans avontuur Ghost of Tsushima wordt ook getipt als een exclusieve kop van de PS5, terwijl Bluepoint Studios – het best bekend voor het herschikken van klassiekers zoals Metal Gear Solid – een titelloze PS5-game ontwikkelt.

Een hele reeks PS4- en PS5-games met twee consoles staan ​​op stapel. Death Videoing van Hideo Kojima is bijvoorbeeld al op de PS4 gelanceerd, maar zal naar verwachting de PS5 sieren.

Over PS4 gesproken, degenen die een futuristische Keanu Reeves in Cyberpunk 2077 willen zien, moeten wachten tot september. “Night City is enorm – vol verhalen, inhoud en plaatsen om te bezoeken, maar vanwege de enorme schaal en complexiteit van dit alles hebben we meer tijd nodig om het testen, repareren en polijsten van games af te ronden,” zei ontwikkelaar CD Projekt Red. De langverwachte rollenspeler, voor het eerst aangekondigd in 2012, is ontworpen met de PS4 en Xbox One in gedachten, maar zal naar verwachting de sprong maken naar PS5 en Series X.

De komende maanden zouden er nog veel meer blockbusting-aankondigingen moeten zijn, waaronder belangrijke PS5-titels zoals Grand Theft Auto 6, een nieuwe Gran Turismo, Gods of War, Horizon Zero Dawn en Final Fantasy.

Dus, er is genoeg keuze in beide kampen. Nog steeds gescheurd? De nieuwe Call of Duty- en FIFA-titels zullen naar verwachting beide consoles raken.

Mening van ps5.nl

De consoleoorlog tussen Sony en Microsoft zal in 2020 nieuwe hoogten bereiken met de lancering van nieuwe krachtige hardware. Beide consoles worden gestart met een epische reeks games en als je het geluk hebt een 8K-tv te bezitten, hopen we dat ze allebei een echt epische 8K-game-ervaring bieden.

Welke machine is beter? Dat hangt er echt vanaf of je een PlayStation- of Xbox-bibliotheek hebt opgebouwd, en de uiteindelijke functie telt. Totdat Sony en Microsoft alles onthullen, blijven we stevig op het hek.

Dit beïnvloedt de console-oorlog op een vrij specifieke manier: het ontmoedigt dramatisch om te schakelen tussen teams. Wij hebben hier eerder over gesproken, maar het zal nog steeds het bepalende kenmerk van vroege gen-verkoop zijn. Ik denk dat we kunnen aannemen dat het soort klant dat op de eerste dag een next-gen console zal kopen, al een huidige-gen console thuis heeft, de identiteit van die console zal de bepalende factor zijn in welke ze kiezen, behalve enorme prijsverschillen.

Dus als iemand een PS4 heeft, kunnen ze ofwel een Xbox Series X kopen en hun gamecollectie helemaal opnieuw beginnen, of ze kunnen een PlayStation 5 kopen en gewoon in beweging blijven. Zelfs als de PlayStation5 € 100 duurder was (niet waarschijnlijk), zou al die spellen gemakkelijk het verschil maken.

Game Pass helpt Microsoft hier: het betekent dat je een volwaardige gamecollectie kunt hebben voor een fractie van de prijs, en het helpt een beetje van de slagkracht van Sony’s huidige voorsprong te nemen. Het lijkt een beetje op wat Epic Games doet op pc en geeft een hoop games weg om te proberen in Steam’s toonaangevende voordeel te bijten. Maar er is geen manier om het gevoel van kijken naar die grote bibliotheek met games die je hebt gekocht te vervangen door je zuurverdiende geld dat je al jaren bezit, en niet alle platformonafhankelijke games hebben manieren om je status / voortgang over te dragen naar een nieuw platform.

Achterwaartse compatibiliteit gecombineerd met games-as-service betekent dat deze overgang er niet uitziet als eerdere, en dus zijn de oude regels niet echt van toepassing. En in dit geval maakt dat het alleen maar moeilijker voor Microsoft. Wij haten onze iPhone op veel manieren, maar wij gaan nog steeds voor een nieuwer model omdat er een heleboel apps, games en zelfs liedjes in staan en andere dingen die we niet willen verliezen: ze maken nu deel uit van ons leven . Hetzelfde geldt hier… wat vinden jullie?

Hoe dan ook, 2020 is een spetterend jaar voor console gaming.

Toch liever een video vergelijking van de consoles?

Bekijk hieroner de video Zone Of Tech.