Playstation 5 Specs

De Playstation 4 heeft het de afgelopen jaren uitzonderlijk goed gedaan en lijkt qua verkoopcijfers zelfs in de buurt te komen van de meest succesvolle consoles ooit: de Playstation 2. Met de exclusives die Sony heeft uitgebracht voor de PS4 kwam goed de kracht en capaciteit van de Playstation 4 naar voren en om deze reden zijn de verwachtingen van de Specs van de PS5 natuurlijk torenhoog!

Systeemarchitect Mark Cerny heeft een diepgaande presentatie gegeven over de aard van de nieuwe hardware en de manieren waarop we een echte generatiesprong over PlayStation 4 kunnen verwachten.

voor we dieper op de materie in gaan, hier alle Playstation 5 specificaties op een rijtje:

PlayStation 5 PlayStation 4
CPU 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz with SMT (variable frequency) 8x Jaguar Cores at 1.6GHz
GPU 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency) 1.84 TFLOPs, 18 CUs at 800MHz
GPU Architecture Custom RDNA 2 Custom GCN
Memory/Interface 16GB GDDR6/256-bit 8GB GDDR5/256-bit
Memory Bandwidth 448GB/s 176GB/s
Internal Storage Custom 825GB SSD 500GB HDD
IO Throughput 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed) Approx 50-100MB/s (dependent on data location on HDD)
Expandable Storage NVMe SSD Slot Replaceable internal HDD
External Storage USB HDD Support USB HDD Support
Optical Drive 4K UHD Blu-ray Drive Blu-ray Drive

PS5 SSD

De integratie van de SSD schijf was het nummer één verzoek voor de next-gen consoles onder de fans. Sony heeft hier goed gehoor aan gegeven want de SSD lijkt namelijk het meest indrukwekkende stukje hardware van de PS5 te zijn. Het onderdeel is zodanig modern dat je het nog niet eens voor de pc kan krijgen.  De SSD schijf is een op maat gemaakt I/O onderdeel die een gemiddelde bandbreedte heeft van 5.5GB per seconde, wat met een compressietechniek zelfs naar een belachelijk hoge 9 GB/s getild worden.

Opvallend is dat de totale ruimte van de SSD schijf 825GB is, in plaats van de gebruikelijke 1 TB. Sony geeft echter wel aan dat het de mogelijkheid zal bieden om je geheugen uit te breiden met third-party onderdelen. Hoe dit in de praktijk er uit zal zien moeten is niet bekend.

Deze nieuwe SSD zal voornamelijk van groot belang zijn voor game-ontwikkelaars, omdat het hen meer mogelijkheden biedt bij het programmeren van hun games. Je kan bijvoorbeeld denken aan het sneller inladen van werelden of schermen in de game, wat weer mogelijkheid biedt tot een snellere gameplay en verplaatsingen door een wereld heen.

PS5 SSD

PS5 Graphics (GPU)

De PS5 zal (net zoals de PS4 pro) over een GPU (grafische kaart) van AMD beschikken; namelijk de geavanceerde AMD RDNA 2 GPU processor. De aangepaste Sony-versie van de AMD RDNA 2 GPU heeft 36 compute units die werken op frequenties met een maximum van 2,23 GHz, en levert effectief 10,28TF aan piekprestaties.  Hoewel 2,23 GHz de limiet en ook de typische snelheid is, kan deze lager worden op basis van de vereiste werklast.
In feite is de transistordichtheid van een RDNA 2-compute unit 62% hoger dan die van een PS4 CU, wat betekent dat de reeks van 36 CU’s van PlayStation 5 in termen van transistortelling tenminste gelijk is aan 58 PlayStation 4 CU’s. En vergeet niet dat die nieuwe CU’s bovendien meer dan tweemaal de frequentie hebben. Oftewel de PS5 heeft aardig wat meer rekenkracht ten op zichte van de huidige generatie.

PS5 Prossessor (CPU)

AMD is zo’n beetje de hofleverancier van onderdelen voor de Playstation 5. De CPU (prossessor) voor deze console zal wederom geleverd worden door deze fabrikant. Bevestigd is namelijk dat de CPU is gebaseerd op de derde generatie AMD Ryzen onderdelen, De CPU zal 8 cores bevatten van 7nm Zen 2 microarchitectuur draaiende op een kloksnelheid van 3.5GHz. De CPU kloksnelheid is net als de GPU kloksnelheid niet locked en dus variabel.  Ontwikkelaars zullen dus keuzes moeten maken in hoe de CPU en de GPU zo gebalanceerd mogelijk benut zullen worden.

Playstation 5 controller

Playstation heeft recent het één en ander bekend gemaakt over de nieuwe controller. Bekijk de pagina [Playstation 5 Controller] voor het laatste nieuws, design en updates omtrent de Dualshock 5.

PS5 VR – Krijgen we een nieuwe headset?

Het is gebleken dat de PSVR-headset werkt met de PlayStation 5, hoewel er geen sprake is van een nieuw apparaat dat in de maak zou zijn. Het is ook onduidelijk of PlayStation Move-controllers en andere accessoires met de nieuwe console werken, hoewel we ons dat wel kunnen voorstellen.

PlayStation VR veranderde het landschap voor consolehouders, maar als een goedkopere VR-headset kon het natuurlijk de kracht en betrouwbaarheid van pc-tegenhangers niet evenaren. Ondanks deze ongelijkheid in kracht blijft het het meest succesvolle virtual reality-product op de markt, nadat het sinds de lancering honderden verschillende spellen en ervaringen heeft vergaard. Hier hopen we allemaal dat dit overgedragen gaat worden naar de volgende generatie.

Playstation 5 design

Ondanks dat het officiele design van de PS5 nog niet bekend is gemaakt zijn er al meer dan genoeg speculaties. Zo is recent een afbeelding van de PS5 controller gelekt, waar op de achtergrond de PS5 zelf ook te zien is. Het lijkt er dus op dat de gelekte afbeeldingen van afgelopen herfst toch echt de Playstation 5 betroffen:

PS5 Design Playstation 5, PS5, PS5 liggend