ps-5

Wat de PS5 Jailbreak betekent voor de console

PS5 Jailbreak
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Sony heeft de afgelopen jaren niet heeft stilgestaan ​​als het gaat om de ontwikkeling van de PS5. Sinds de lancering van de console in november 2020 heeft de uitgever verschillende keren aanpassingen aan de software aangebracht. Dit heeft ertoe geleid dat eigenaren toegang hebben gekregen tot functies zoals VRR en 1440p-ondersteuning, om maar twee prominente voorbeelden te noemen. Tegelijkertijd hebben verschillende modders echter ook achter de schermen met de software gespeeld.

Als het gaat om stukjes moderne technologie, is het normaal gesproken slechts een kwestie van tijd voordat de meeste door een modder worden “gejailbreakt” nadat ze voor het publiek zijn vrijgegeven. Wat echter opmerkelijk is aan de jailbreak van de PS5, is de snelheid. Het heeft nog geen 2 jaar geduurd. Het proces, waarbij een persoon gesloten hardware reverse-engineert en openstelt voor maatwerk, zal waarschijnlijk een aanzienlijke impact hebben op de rest van de levenscyclus van de console.

PS5 Homebrews

Hoewel het jailbreakproces ingewikkeld kan zijn, is de grondgedachte achter het concept eenvoudiger. Een van de grootste redenen waarom modders met name technologie openbreken, is dat ze software kunnen installeren op hardware die normaal gesproken niet compatibel zou zijn met elkaar. Bekend als “homebrews“, wordt de term vaak toegepast op apps en programma’s. Als het specifiek om gamen gaat, heeft dit soort modding ertoe geleid dat titels als Doom opduiken op plaatsen waar ze niet bedoeld waren.

Nu de PS5 is gekraakt, zullen waarschijnlijk andere stukjes zelfgemaakte software door modders aan de mix worden toegevoegd. Als de PS4 een indicatie is, zal software die alles mogelijk maakt, van aangepaste gamepatches tot Linux-ondersteuning binnenkort online verschijnen. De geschiedenis laat ook zien dat het niet uitgesloten is dat emulators waarmee Steam en mobiele games op een PS5 kunnen worden gespeeld, ook een mogelijkheid worden. In het verleden zijn consolegames van Nintendo en Microsoft op vergelijkbare wijze ook beschikbaar gekomen op PlayStation-hardware.

PS5 Piraterij

Als gevolg van de jailbreak van de PS5 en de homebrew-software die het waarschijnlijk zal helpen creëren, zal de aanwezigheid van piraten op de console uiteindelijk een probleem worden dat Sony moet aanpakken. Zoals het geval is met elke andere gejailbreakte console, zullen bepaalde sites op internet uiteindelijk downloads gaan aanbieden van de games die beschikbaar zijn in de bibliotheek van de PS5. Dankzij het feit dat de hardware van de console op dat moment wijd open zal staan, zal de piraterijsituatie daar ook niet per se stoppen.

Het is belangrijk om te onthouden dat jailbreak een moreel gecompliceerd onderwerp is, vooral omdat het concept en de piraterij die het mogelijk maakt in de meeste delen van de wereld als illegaal worden beschouwd. Uitgevers en ontwikkelaars lopen geld mis, wat in sommige omstandigheden van invloed kan zijn op de prijzen en het aantal projecten dat in productie wordt genomen. Hoewel er een overtuigend argument kan worden aangevoerd voor de voordelen van gamebehoud die piraterij mogelijk maakt, aangezien er elk jaar meer titels verloren gaan, zullen Sony en andere regelgevende instanties waarschijnlijk een vaag beeld hebben van de modders en hun jailbreaks.

Reactie van Sony

Een belangrijk element in het jailbreak-verhaal van de PS5 dat niet mag worden onderschat, is de reactie die Sony er waarschijnlijk op zal hebben. Hoewel het proces nog in de kinderschoenen staat en daarom vatbaar is voor kinderziektes, is het moeilijk voor te stellen dat de uitgever geen actie zal ondernemen tegen de modders. Als gevolg hiervan zullen de meeste console-eigenaren waarschijnlijk elementen van Sony’s reactie ervaren, zelfs als ze geen plannen hebben om hun eigen PS5’s te jailbreaken

Om te beginnen, op basis van hoe de PS3 en PS4 werden gejailbreakt, is het zeer waarschijnlijk dat Sony bij de eerste beschikbare gelegenheid een nieuwe firmware-update naar zijn huidige console zal pushen. Ook al werkt de huidige PS5-jailbreak alleen op verouderde firmware, de uitgever zal extra afstand willen scheppen tussen de console en zijn modders. In plaats van zich te concentreren op nieuwe functies, ligt het voor de hand dat een aanzienlijk deel van de ontwikkeling van de console nu langs deze lijnen zal worden herschikt om de jailbreak tegen te gaan.

Het feit dat de jailbreak zo snel van de grond is gekomen, betekent dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de PS5 nog verder wordt geopend. Dit betekent in het algemeen dat eigenaren van Sony’s console van de huidige generatie kunnen ervaren dat er meer patches en firmware-updates naar hen worden gepusht met een verhoogde frequentie. Vergelijkbaar met de beruchte patches van de PS3 die op regelmatige basis weinig vooruitgang boekten.

Hoewel er vanuit het perspectief van de consument voordelen zijn aan het hebben van een gejailbreakte PS5, is het moeilijk voor te stellen dat Sony hier al te blij mee is. Om zijn intellectuele eigendommen en hardware te beschermen, zal een deel van de reactie van de uitgever daarom ook gericht zijn op het terugvechten op een juridisch front. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit proces van invloed zal zijn op de toekomstige of de meeste eigenaren van de console, kan een algemeen PSN-verbod worden ingesteld voor iedereen die zijn PS5 heeft gejailbreakt.

Opzoek naar een PS5?

De PS5 is eindelijk op voorraad!

Deze voorraad wordt het meeste bijgevuld van alle aanbieders.  

Toch misgegrepen? Meld je aan voor onze maillijst voor de eerstvolgende stock-alert!

Het laatste PS5 nieuws

Upgrade je set-up

Categorieën